Intressanta människors historier

Intervjuer med intressanta människor (och deras historier...)

Vi tänkte göra en serie med intervjuer med intressanta människor. Några har intressant historia att berätta om klubben/anläggningen/banan, några är våra samarbetspartners och några är bara intressanta, helt enkelt.

Vi tänkte göra detta ca 1 gång i månaden framöver. Vi har hittat några intressanta människor vi vill skriva om, och som kommer att presenteras i första hand.

Men vi vill ha fler förslag. Vet du någon som skulle kunna vara intressant, gärna med en historia/flera olika historier som anknyter till anläggningen. Hör av dig till kansliet med ditt förslag – info@falkenbergsgolfklubb.com

 

Nästa månad kommer nästa intressanta person/personers historia - håll utkik efter det!

 


 

”Bolten” – En intervju med vår hedersmedlem

Man kan säga att han är en ”levande legend”.

Bolten eller Sven-Arne, började i klubben som 12-åring, först som ”caddie” (var man duktig fick man 10–15 öre för 9 hål) för att sedan bli ett golfproffs till shopägare/golfpro….

….Nedan kommer vi att berätta lite mer om denna resa.

Sven-Arne Pärson, som han hette från födseln, bytte sedermera till Sven-Arne Bolten. Varifrån ”Bolten” kom, vet han faktiskt inte. Troligen var det hans pappa och den legendariske skolläraren Kalle Kronwall som började kalla honom det när han var liten.

Golfspel och tränare

Bolten började så småningom också spela golf, han visade sig också ha talang för golfspelet och blev fort en duktig spelare. Men man blir inte duktig utan träning – och träna det gjorde han, mycket. I stort all tid efter skolan spenderade han med att ”leka golf”. Han bodde också precis bredvid dåvarande banan ("Strannabackarna"/Industriområdet Västra Gärdet), nu pratar vi 1950/51....

På en punkt är han tydlig – Golf ska vara kul. Det har också varit hans filosofi under hela tränarkarriären. Gör det lätt, gör det rätt – men gör det kul!

Vartefter åren gick tävlade han mycket. Det blev också många bra placeringar i olika tävlingar/turneringar. Han minns inte alla placeringar (eller tävlingar för den delen heller…) – men genom åren blev det många priser!

Han har t.ex spelat två tävlingar på Europatouren - Portugal Open. Han fick ”specialinbjudan” av Sir Henry Cotton.

Bilden till höger är från 1972 och från Villamouras ”practice ground”. Tjejen bredvid Bolten, på bilden, är Margaretha Karlsson, då en ”lovande talang” (läs duktig golfspelare) i Falkenbergs Golfklubb som var på träningsläger hos Bolten.

Bolten började sin instruktörsbana på Varbergs GK för att lite senare gå till Rydö GK. Från 1969 blir Bolten sedan ”instruktör” på Falkenbergs Golfklubb. Samma år gick han också PGA;s tränarutbildning i Åtvidaberg. Efter några år jobbar han också, på vinterhalvåret, på Villamoura i Portugal, som instruktör (idag vanligare med Golf-Pro/tränare). Det var också här han började sina många resor till ”jordens alla hörn, som hade en golfbana”.

Nu har vi kommit en bit in i intervjun och vi pratar bland annat om hans filosofi som tränare. Vi trodde att vi skulle få en lång utläggning om tekniker, tankesätt m.m. – Men ack vad vi blev glatt överraskade, följande är vad han sa om detta:

”Ställ dig till bollen med raka ben, böj lätt på knäna, adressera klubben bakom bollen och lägg sedan klubban på benet ca en decimeter ovan knät. Detta är vad jag kallar´grundinställningen´. Så lärde jag ut ända tills jag la av för ca 15 år sedan". Han har haft ca 60 000 personer genom åren i träning, både i grupp och individuellt.

Han fortsätter med sin grundfilosofi: ”Jag har under åren också sagt till många – tänk på detta – Golf är den enda idrott där man spelar mot en boll som ligger stilla! - Utifrån det måste sedan alltid avståndet mellan boll och kropp vara detsamma vid varje slag, beroende på vilken klubba du använder. Kan du hålla det, denna repetition, kommer golfen bli både bra och kul”.

På frågan om ”favoritklubba” kommer svaret reptilsnabbt – ”det är i alla fall inte puttern”… (stort skratt). Han säger också att favoritklubba växlar från tillfälle till tillfälle och han kan omöjligt säga vilken som är hans favorit. Det beror på dag, bana, om det gått bra den dagen eller inte…. Men puttern var alltid hans stora ”problem”, och han har provat många putters… - Ett av hans många smeknamn blev ”pissputter Falkenberg” (detta säger han själv, inte något vi hittat på) och nu skrattar vi gott allihopa.

Han fortsätter: ”Fråga mig hellre om favoritspelare – i mitt fall var det definitivt Jack Nicklaus”. Jag tycker än idag att han var, och är, bäst av alla! Av klubbens alla spelare, under hans tid, så är Olle Dahlgren den bästa golfaren som Bolten sett.

Banan, klubben, Shopen, resor och andra åsikter

1960/61 börjar en niohålsbana både ta form och tas i bruk på den mark där anläggningen finns idag. Bolten och många med honom (det kommer fler intressanta möten med några av dessa personer längre fram i serien) jobbade mycket på/med banan. Det blev många timmars hårt slit, för många. Det dröjde inte många år (1967/68) innan ”18-hålaren” började byggas och hade premiär, även på denna bana var han med och jobbade.

Nu börjar vi prata om föreningslivet – här är Bolten tydlig med att ”alla är lika värda i en förening/klubb”. Ett av hans stora mål som tränare/Pro på Falkenbergs Golfklubb var bland annat att se alla, både medlemmar och gäster, som lika värda och därför skulle ha – och ska ha – lika mycket engagemang och uppmärksamhet från alla som jobbar på klubben. Han blir här lite ”upprörd” av den väg som klubben tagit med att det varit ”dålig klubbkänsla” under ett antal år. Han vill påpeka att här har klubben mycket att arbeta med.

”Vi” säger då att den nya styrelsen håller med och har sett samma sak, men att ett arbete har påbörjats att se över detta på ett systematiskt sätt, bland annat genom att tillsätta gruppen ”Vision 50/50”.

Bolten svarar; ”Det är nog så bra att ni påbörjat detta och jag hoppas att det kommer att förändra klubbkänslan på sikt och att det kommer fortsätta framöver. Men tro mig, det är inget man gör över en natt. Det kommer att ta lite tid. Men med både medlemmarnas och styrelsens engagemang kanske det kan gå fortare. En dröm för mig vore om det kunde ske inom min livstid – då skulle jag bli jättenöjd!”

Samtidigt fortsätter han; ”Medlemmarna är alltid prio ett. Men som mycket god tvåa kommer personal, våra både golfande- och ickegolfande gäster, samarbetspartners, markägare, leverantörer… ja ni fattar, alla är viktiga för helheten!”

Vi frågar nu om hans favoritresmål, med golf i fokus. Han svarar att han varit i ca 40 länder och spelat golf. Det är nästan omöjligt att nämna någon ”favorit” bland dessa. Alla resmål han varit på har sin charm och fördelar/nackdelar, men om jag måste säga något resmål som ligger lite närmare hjärtat, får det bli Korsika!

Vi kommer in på PQ (ProQuality) som Bolten startade 1990. (se bild/logo till höger)

Grundtanken då var att hitta ”så många professionella tränare som möjligt” som ville gå ihop för att kunna pressa inköpspriser från olika leverantörer av golfutrustning, med syfte att kunna hålla bra priser på kvalitetsutrustning till golfare. Denna grundtanke lever än idag och det är fortfarande många golfklubbar som har shopar och tränare som är medlemmar. PQ var både hans ”bebis- och barn” under 29 år! - Det är bara några år sedan han avslutade sitt engagemang i PQ, men han följer fortfarande utvecklingen av företaget.

Vi börjar närma oss slutet på intervjun och vi pratar allmänt om hans syn på olika saker som har med golf att göra. Vi kan inte undgå att både höra och se hans, fortfarande, stora engagemang kring idrotten Golf. Han har många idéer och olika förslag på hur man kan få fler att bli bättre på golf.

Han pratar också om sin syn på arrangerade golfresor och hur de skulle kunna ”göras bättre”. Han återkommer till hur viktigt det är med engagerade människor som jobbar på en golfklubb och han vill lyfta fram hur viktigt det är att inte bara ha en bra bana – allt på en golfanläggning är lika viktigt. Från hur man upplever första synintrycken till shopen, till restaurangen, kansli/klubbhus, träningsområden, personalens bemötande m.m.

Han fortsätter som en uppmaning till alla medlemmar; ”Vi har ju exempelvis idag en fantastisk Range som kan användas i alla väder – använd den då!

Det finns mycket mer att skriva om Bolten, alla hans minnen, hans åsikter och alla bra saker han gjort för klubben. Men han vill inte att vi ska skriva för mycket om detta då han tycker att det låter som ”skryt”.

Han påpekar att det inte bara var han som byggde upp klubben, det fanns många till. Tyvärr är det inte många kvar i livet av dessa personer. Men några lever och dessa ska vi också presentera i vår intervjuserie lite senare. Detta gläder Bolten och han nämner några viktiga och intressanta personer han vill att vi ska prata med.

Om du nu skulle se Bolten på klubben, han är där några gånger i veckan, fråga honom om han har tid några minuter för frågor kring golf. Han tar sig säkert lite tid för dig om du är intresserad.

Många saker denna kloka man sa tar vi med oss – bland annat; golf ska vara kul, golf är lätt om man gör rätt, engagerad personal är nyckeln till framgång på en golfklubb, alla medlemmar är lika viktiga och till sist – man kan inte tillfredsställa alla, men man kan försöka.

Vi tackar för ett mycket trevligt och innehållsrikt möte med en av golfklubbens stora ”pionjärer” – det finns ju en anledning till att han blivit hedersmedlem.

Men precis innan vi ska gå, tillägger han några slutord – ”När du kommer till klubben, oavsett om du ska träna eller spela – det kostar inget att säga hej till andra – du som medlem är en ambassadör för klubben, visa att du är en stolt medlem genom att åtminstone vara allmänt trevlig mot andra”.

Han fortsätter; ”Hur vill du själv bli bemött när du kommer till en annan golfklubb? – om vi tänker lite mer på det kanske vi kan börja vara lite vänligare mot varandra även på vår klubb, för så känner jag, även efter så många år att detta är´min´ klubb.”

Med dessa kloka sista ord lämnar vi Bolten och Gerties hemtrevliga hus. Vi fick kaffe och muffins – men framförallt fick vi ett intressant samtal med en klubblegend!

Och för det är vi mycket tacksamma.

 

 


 

Intervju med vårt "krögarpar"

Ralf Brinck

Om du inte redan förstått det så har Ralf tävlat i både kampsporter och bodybuilding. Med många priser i skåpet. Han har alltid värnat om sin kropp och tränar fortfarande mycket aktivt. Ralf ”börjar komma upp i åren” (han fyller 60 år i år). Vad gäller hans karriärer inom dessa sporter – nästa gång du pratar med Ralf – ställ frågor om dem. Men bered dig på en stunds lyssnande – det är många minnen han har.

Vad gäller hans ”kockeri” – han har jobbat ihop med många rikskända kockar. Han har gått flera olika utbildningar och ”kockat” på många kända evenemang. Samma här – fråga honom om dessa. Han kan berätta många sköna historier från många olika kända kök…

Jennie Brinck

Jennie är lite yngre än Ralf (En kvinnas ålder ska aldrig nämnas), men hon har många år i inom yrket, restaurang. Hon har jobbat med servering men mest som kallskänka på flera olika restauranger och krogar. Hon är bland annat ”mamma” till den mycket goda kycklingfyllningen vi får i gott bröd (som Ralf gjort) i kiosken. Hon har också serverat många ”kändisar” genom åren. Nästa gång du pratar med henne – fråga om vilka, men förvänta dig inga ”hemligheter” – hon kan hålla en hemlighet – det ingår i yrket.

Några frågor och svar

(VI = Kansliet   /   R&J = Ralf och Jennie)

VI: ”Hur tänker ni nu framöver med tanke på Coronaläget i Sverige?

R&J: ”Från förra veckan och tills golfsäsongen börjar serverar vi endast ”god och vällagad lunch”. Senare öppnar vi också på helger och kvällar och förändrar menyn till mer ”golfmat” – fast med hög kvalitet. Vi följer självklart alla restrektioner och vi vill att alla som kommer också respekterar dessa. Vi är inte inne i något som kan kallas ´normaltillstånd´än så vi gör som ´de´säger och håller i och håller ut....

Nu i Corona tider har vi också Takeaway för endast 75 kr. Man kan ringa och beställa och sedan hämta sittandes i bilen på baksidan av köket eller komma in och hämta.”

VI: ”Vi har förstått att ni bara jobbar med bra råvaror, var köper ni dessa och hur tänker ni kring det?”

R&J: ”Vad gäller grönsaker, rotfrukter, kött m.m. strävar vi alltid efter att bara använda svenska råvaror som är närodlat och uppfött. Inte bara för att stödja våra lokala leverantörer, utan också för att de är fräscha, goda och tillför mycket smaker. Vi köper till ca 80% av lokala uppfödare och bönder i närområdet (Halland/Göteborgsområdet/Småland/Skåne).

Vad gäller fisk köper vi bara färsk fisk direkt från Göteborgs hamn, vi har en samarbetspartner som kör hit det till oss från fiskauktionen i Göteborg ca två-tre gånger i veckan.

Ralf fortsätter - bra råvaror behövs för att laga god husmanskost, och jag står gärna vid spisen i många timmar för få till den där rätta ”touchen” (kryddningen, texturen, syran, sötman…) och det får man bara från bra och fräscha råvaror. Vi köper aldrig hel- eller halvfabrikat - det kommer inte in vårt kök...."

 

VI: ”Framöver då – hur tänker ni?”

R&J: ” Först och främst vill vi tacka alla våra gäster jättemycket som köper något hos oss, oavsett väder eller allmänna ´läget´. När pandemin släpper (vi hoppas snart då vaccineringen kommit igång) kommer vi att ha olika temakvällar igen med mat & musik. Vi hade några förra året som föll väl ut och de som var här då var mycket nöjda. Vi tänker att vi också kanske kan ha några Quizaftnar som också var roliga och välbesökta.

Vi vill också passa på att uppmana våra golfspelande kunder om synpunkter och ideér på vad vi ska satsa på i kiosken. Ska vi bara ha mackor och korv, eller ska vi ha mer ´mat´, eller mindre av allt, men mer av läsk...? Ska glass finnas?... Ska vi bara satsa på sportdrycker?... eller...

Vi spelar inte golf själva, men vi tror att vi förstår golfare och vet att alla, i stort sett, vill ha ´någonting´i kiosken - vi blir bara inte riktigt kloka på vad.

Ibland blir det en hel kanna kaffe över, ibland tar allt kaffe slut efter bara någon timme eller så. Ibland tar mackorna slut på några timmar, ibland finns det massor med korv över.... Så, snälla alla golfare - ge oss tips!

Vi vet att kiosken är populär - vi vill bara att den ska bli ännu mer populär med rätt saker där!

Vi vill mycket, men just nu är det ett begränsat utbud och kommer troligen vara så en liten tid till. Men ideér finns och vi vill, och kommer att, genomföra dessa så fort det går.

Jennie vill nu ha ´sista ordet´ och säger; Vi vill än en gång tacka alla våra gäster. Både för att de kommer, men framförallt för att de är sååååå trevliga och vänliga. Vi känner oss verkligen välkomna hit till Falkenbergs Golfklubb och vill fortsätta driva restaurangen här. Vi kommer också att bygga om lite i lokalen nu under vinter/vår. Inga stora förändringar, men de kommer att märkas."

__________________________________

Intervjun närmar sig slutet då Ralf vill ursäkta sig för att gå in i köket och laga god mat till oss och Jennie vill förbereda dagen med att se till att det finns bestick, glas, kaffekoppar och kaffe samt göra iordning salladsbord etc. Inget av allt vi uppskattar i restaurangen ”gör sig självt” – det ligger hårt arbete bakom.


Vi från klubben kan bara påminna er alla att köpa ”något” i restaurangen, vi behöver den för att vi ska kunna bli den ”bästa golfanläggningen i Västsverige”.

Vi tackar Ralf och Jennie för några intressanta timmar – mitt i förberedelsen av dagens lunch. Vi passar också på att framföra några kommentarer som kommit till oss från gäster på vår anläggning från förra året. 99% av dessa var/är positiva. 

Vi återkommer med fler intressanta människor och historier framöver.

Kansliet med all personal