Pitchup!

Den här bloggen kommer, föga överraskande att handla om golf. Golf ur alla möjliga och omöjliga aspekter. Lite tankar, lite funderingar. Lite på skoj och lite på allvar. Min ambition är att tillsätta en buljongtärning till golfandet.

Jag, som ska försöka spetsa till golflivet med en smakförhöjare heter Alf Lernestam. Jag är civilekonom men och också copywriter. Mitt yrkesliv har handlat om kommunikation, marknadsföring, grupp- och ledarutveckling och varumärkesstrategier.

Att jag är medlem i Falkenbergs Golfklubb har sin grund i att jag och min fru har ett sommarhus i Stensjö. Jag har varit medlem i Falkenbergs Golfklubb sedan 2008 och har spelat golf sedan 1994.
Låt oss stanna där och sätta igång.

Let´s pitchup!

Alf Lernestam

 

It ain’t over till the fat lady sings

               (03.06.2019)

I helgen besökte jag och min fru goda vänner i Oskarshamn. Vi spelade på deras hemmabana Skorpetorp, Skorpan kallad. En omväxlande, välskött och trevlig bana. Men mitt spel var inte lika trevligt. De första nio balanserade ständigt vid avgrunden, ibland föll det till och med ned i bråddjupet. Det var ett spel som då och då framkallade något som skulle kunna karakteriseras som, känslomässig instabilitet.

De första nio låter sig enklast sammanfattas på franska; quelle horreur 

En helt annan skapelse vaknade på de sista nio. Det var liksom plattan i mattan. En energi som på ett bättre barnkalas infann sig.

Mina svingar var plötsligt lika tajta som en garderobstor restaurang jag stött på i Tokyo. Jag hittade en kraft i drivern som innebar en smärre organförskjutning. Det var inte hopplöst längre, tvärtom hoppet var löst. En feel-good-känsla infann sig.

Återigen visade det sig att det är sant som det är sagt; it ain’t over till the fat lady sings.

Vi ses på banan.

 

Människans drifter

       (27.05.2019) 

Människans drifter manar till handling, men inte nödvändigtvis till förnyelse av tankemönster.

På samma sätt som barnets vippmugg, du vet den där som snabbt ställer sig upp igen om den välts omkull behöver mitt golfspel ibland komma tillbaka till upprätt läge där jag kan spela utan onödigt ”spill”. 

Det är väl just detta som karakteriserar förmågan att spela hygglig golf, nämligen förmågan att ta bort det som står i vägen för en bra runda, att man uppdaterar sin programvara hos våra tränare och/eller på rangen och gör en omstart och på det sättet skapar ett njutningsmedel för sig själv. Och det är ju så att njutningsmedel lätt blir beroendeframkallande, eller hur. 

Vi ses på banan.

 

Tetriskloss

      (20.05.2019)

Ibland får jag till ett spel som får min haka att fara ner som en tetriskloss. Det är liksom oaa hela natten, ooa hela dan, ao ao ao.

Vi ses på banan.

 

246 och 497

       (13.05.2019)

Hur kan man förväntas styra ett land som har 246 olika sorters ostar, sa en gång den tidigare franske presidenten Charles de Gaulle. 

Ja, det låter ju onekligen komplicerat och ändå förväntas vi golfare klara av golfsvingen som innehåller minst 497 olika ingredienser av vilka några bara kan hittas på bakgator i Katmandu.

Vi ses på banan.

 

Har du skällt ut din driver ännu?

                 (03.05.2019)

Jag har gjort det och jag kan säga att den inte gillar det, den surnar till och hämnas. Men en sak kan man i alla fall säga till deras försvar, de är inte långsinta.

Vid dåligt spel kan man ju också använda sig av primalskrik. Har du prövat det? Inte. Det lär vara bra för att lufta ut alla negativa känslor 

Jag har under valborgshelgen spelat på Österlens GK (Lilla Vik), det är ett sätt att skaffa sig självförtroende. Det är en trevlig bana där många fairways är lika breda som Laholm. Det gjorde gott.

Spelet där fick mig också att inse att square inte avser något romantiskt litet torg i en italiensk stad i Toscana och att ett svingplan inte är något som ger flygskam att använda.

Nåväl, hur det än är med hämndlystna drivers, torg och svingplan så har säsongen börjat bra. Jag tillskriver vår tränare Emma det. Tack Emma! 

Hur har din säsongsstart sett ut?

Kan en valborgsbrasa bota en slice?

       (25.04.2019)

Natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var för länge sedan en magisk natt då onaturliga och hemska saker kunde inträffa. Det var tiden då allt ont, häxor och onda andar skulle skrämmas bort med eldar. Men det är också då det ska firas att vintern är borta, och allt gammal bråte ska bränna, det är tid att säga hej till ljuset och den vackra underbara våren.

Men numera tror vi ju inte på häxor och onda andar. En mer modern variant är väl att det borde finnas en stor rishög att tända för att skrämma bort dåliga svingar. Jag kommer att ta mig till en valborgsmässoeld och för att se vad den kan göra åt en slice.

Önskar er alla en glad och fin Valborg

 

Släpp äggskeden

      (18.04.2019) 

Våren är ett varumärkeslöfte som alltid hålls; sol, värme, ljus och påsk. Men vi kanske också ska lägga till ytterligare ett löfte; golf.

Påsken är ju starkt förknippad med god mat, färgglada ägg, lammracks, lax, påskäggsletande och umgänge. Men kanske kommer du att använda varumärkeslöftet golf och tryffera påsken med att spela en eller ett par rundor.

Kanske kan de rundorna ge det gyllen snittet – där allt är exakt proportionerligt, det vill säga lagom med påsk och lagom med golf.

Kanske golfen blir en bra ventilationslucka i allt påskfirande. En kombination som blir en värmande fest för alla sinnen.

Epikuros menade att vi är lyckliga när vi har behagliga förnimmelser, så tveka inte, släpp äggskeden vid ett bra tillfälle och greppa drivern i stället. Men du - glöm inte att direkt efter rundan dekantera en fin Côte du Rhône - det blir gott till lammracksen.

Glad påsk!

 

Gorgonzola, Arkimedes princip och Kånken

                    (14.04.2019)

Inför varje ny säsong är räkneverket nollställt. Någon gång i mars, april känner vi att det dags att rota fram klubborna. Varje gång känner vi att årets säsong kommer att bli ett omistligt äventyr, lika karismatiskt som ett musikstycke ur Wagners Nibelungens ring.

Många av oss har säkert fått med oss ett justerat partitur av vårt tränarteam, ett partitur som beskriver ett vackert och bollskönt stycke som växlar mellan det rytmiska och det reflekterande men som också innehåller ekvilibristiska passager som påminner om tidigare stora rundor.

I nystarten är inget filtrerat, allt är maxat i våra hjärnor. Här ska inget vara som det är, här räcker det inte att spela enligt méthode ancestrale - den ursprungliga metoden. Här är tidigare och nyfunna erfarenheter i samklang med nya lärdomar, som våra tränare förmedlat ett bra sätt att slippa uppleva de första rundorna lika utmanade som att hantera en gorilla i en kaninbur.

Men hur det än är med partitur och kaninburar – det kommer att bli roligt med årets säsong, men som så mycket annat kul här i världen – gorgonzola, Arkimedes princip och Fjällräven Kånken måste spelet, för att nå framgång, bygga på ett rågat mått av lekfullhet. Med det som anvisningar i partituret kommer vi alla att få upplevelser som kan jämföras med att få smaka storslagna vinklassiker, som till exempel förstacruerna från Bordeaux.

 

En hårdsnörd korsett

          (08.04.2019)

En ny säsong är inledd. Är du förberedd? Var bara lugn, jag är övertygad om att du och jag i det förflutnas sediment kommer att hitta ett spel denna säsong som är vackrare än takmålningen i Sixtinska kapellet, inspel som är lika tajta som en hårdsnörd korsett, ett frustande järnspel som får bollen att fara fram som en häxpipa på påskafton, en fart i drivern som får varvräknarnålen att ursinnigt jaga mot rödmarkeringen. Jag är också fullt förvissad om att du och jag kommer att få till ett spel där de tekniska felen är lika sällsynta som tryffel i Medelpad.

Vi kommer att få se ett golfspel, signerad av var och en av oss som handlar om tankens klarhet. Den komplexa ritningen till vårt spel har inte tvingats passera någon byråkratisk, tungrodd byggnadsnämnd, här är det våra duktiga och engagerade tränare som hjälper oss att ”sätta spaden” i marken direkt.

Hur kommer då allas vår premiär att recenseras? I den första svenska recensionen av Beethoven i Sverige år 1810, stod det att läsa; ”Symfonien af Beethoven är ej utan förtjänst, ehuru kanske lite osammanhängande”. Ett sådant omdöme kommer inte bli aktuell efter årets premiär, recension kommer istället att handla om 100 procent ren njutning, ungefär som i en violinkonsert av Tjajkovskij. 

Golfvänner, låt oss tillsammans drömma större. Låt oss lyss till den golfsymfoni vi vet att var och en av oss kan spela upp. Låt oss blunda, hoppas och tro att ordet för våren blir céleste – det vore en himlaboren fröjd att drömma om.

 

Stora golfsläppet

         (31-03.2019)

 

Så är då säsongen igång. Äntligen ligger det där framför oss, det där saftiga benet som vi längtat efter hela vintern. I kroppen dansar endorfinerna rumba och man får en golffrossa som känns ända ut i tåspetsarna. 

Vi slår ut på 1:an. Ett hela-ansiktet-leende-utslag. Man betraktar bollens våldsamma penetrering av luften men är samtidigt trygg med att bollens form, ömsint kommer att lägga tillbaka varje luftmolekyl som följt fartvindens väg över bollen på samma plats som den svävade på innan bollen passerade. 

Känsla är euforisk. Man känner att första rundan förmodligen kommer att kunna jämföras med upplevelsen av att hälla vin ur ett georgiskt uppgrävt kvevri-krus. 

Eller? Finns det en alternativ verklighet att förhålla sig till. Något mer verklighetsnära. Jag bestämmer mig för att undersöka saken och prata med några som gått banan premiärdagen. 

Jag får en pratstund med Therése Nerpin och Malin Vingeskog som tar igen sig med en kopp kaffe i vår restaurang efter en träningsrunda med vår headpro, Rikards Fors.

Det båda skulle väl kunna beskrivas som high performers. Therése spelar på LET Access Series, en undertour till Europatouren och Malin, som är knuten till Saltsjöbadens golfklubb spelar på Swedish Golf Tour. 

Båda studerar på Högskolan i Halmstad och där på Halmstad Elitmiljö som vänder sig till elitgolfare som vill kombinera sin satsning på golfen med studier på högskola.

De är mycket nöjda med dagen runda och träning med Rikard.

- Det gick bra för att vara första rundan, säger de båda med ett glatt leende.

De tycker båda att vår bana rent layoutmässigt är bra och att den är rolig att spela. De berömmer också banans skick.

- Bana är jättefin. Verkligen fina fairways, säger de. Malin lägger till att hon puttade lite långt på några hål.

- Greenerna var snabbare än jag hade trott, säger hon och skrattar gott.

Med beröm godkänt till våra greenkeepers alltså. Det är bara att ta av sin flat cap, bocka och konstatera att det stora golfsläppet är genomfört med bravur.

Alf Lernestam

 

 

En betraktelse inför ”The grand opening” 29 mars

                                   (27:03.2019)

En ny säsong öppnar 29 mars. Dags att väcka liv i golfen igen och frigöra rotationen. Det är med välbehag vi anar våren. En ganska grå vinter går mot sitt slut. En helt ny fräsch säsong ligger framför oss. Återigen kan vi ta upp vårt fritidsnöje med betoning på nöje. Vi kan ta upp den idrott som i sig själv innehåller så rika möjligheter till socialt liv, nöje utmaning, avkoppling och idrottslig samvaro.

Golfbanan är en idrottsmiljö varifrån kraft, etik, energi och förnyelse genereras till var och en av oss. Golf är speciellt genom att det är den enskildes kamp mot sig själv, banan, vädret och motståndaren. 

Jag hoppas att golf för dig, som för mig är en idrott där kamratskap och lek står i första rummet. Där gemenskap kommer före individuell strävan. Låt oss inte glömma att det viktigaste med golfen är samvaron och nöjet med själva utövandet. Låt den vara en befrielse och avkoppling i sällskap med vänner och klubbkamrater. Försök njut även de dagar då bollen överhuvudtaget inte går åt det håll du tänkt dig. Jo, jag är medveten om det är en utmaning att göra det men det gäller att hålla fokus på blomstrande tankar. 

Spela golf med dina kamrater, hjälp varandra, träna med varandra det är ett sätt att bli en bättre golfspelare. 

På vilken nivå vi än befinner oss har vi en sak gemensamt – golfbanan – idrottsplatsen. Det är där du, jag och våra elitspelare slår våra golfslag. 

Falkenbergs golfanläggning är en fin idrottsplats för dig, för mig, våra elitspelare, och våra gäster. Det är en plats för fritidssysselsättning där alla kan mötas oavsett nivå, oavsett ålder och oavsett bakgrund. 

Golf är givande, roligt, engagerande och avstressande. Det är en värdefull social fritidssysselsättning, en gentlemannasport som vi tillsammans ska vara rädda om. Det är en sport som ger dig och mig mervärde. En sport som i sitt väsen bär frid, endräkt och sann glädje. 

Hoppas att du är laddad inför ”The grand opening”. Och du, ta i så mycket trä som möjligt. Det ger tur, det vet vi ju. 

Vi ses på golfbanan.

 

 

 

 

Visst går det låååångsamt (2019 -03-25)

När man blir lite äldre får man ständigt höra att tiden går fortare än den gjort tidigare. Jo, jo. Det finns dock en sak som förefaller låååångsammare och låååångsammare för varje år. Jag vet inte om du som är lite äldre vet vad jag pratar om. Inte! Jag talar om vintern. Visst blir den bara längre och längre ju högre upp i åldern man kommer. Eller misstar jag mig. Det kanske inte har med åldern att göra. Orsaken kanske står att finna i att jag spelar golf. Sedan jag startade med det har inte bara vintern rasat, den har blivit rasande lång också om än inte så himla kall. 

Men så, mitt i mörkret är det någon som plötsligt tänder lampan, eller åtminstone vrider på dimmern lite, lite grand. Första anar man det bara. Sedan blir det tydligare. Plötsligt är det ljust när man går upp. Det är ljust ända fram till klockan sex. 

Så en morgon, när man står där och borstar sina tänder hör man några fåglar utanför fönstret som kvittrar glatt och obekymrat. Nu inte bara syns det nu hörs det också och plötsligt känns det. 

Jo, jag kan säga det bestämt. Våren är här. Jag känner det. VÅREN ÄR HÄR. Jag vet att det är så. Det sa fågelparet utanför fönstret. Det KVITTar vad du tror, vi är här med våren, sa de. Och vet du vad. Jag tror dem. De har vridit på fullt ljus och till och med lite värme. 

Jag är redan i källarförrådet och rotar efter golfklubborna. Vi ses på banan. 

Alf Lernestam

Danspartner sökes (2019-03-19)

Det är alldeles strax dags att dra igång vårsäsongen. Det är snart dags att ge frihet åt kreativitet, glädje och passion, att släppa fram den flodvåg av positiva förnimmelser som ilar upp och nedför ryggraden när man ser första golfrundan framför sig, du vet rundan då allt fungerar. Rundan där allt ”telegraferas” klart och krispigt mellan gräset, klubban, bollen och hjärnan. Rundan som skapar elektriska vågor i kroppen och som får det att kännas som om man skulle upplösas i miljontals exploderande energiklot.

Den ryske tonsättaren Pjotr Tjajkovskij sa en gång: ”livet är en evig växling mellan dyster verklighet och fladdrande lyckodrömmar”. Jag är övertygad om att du och jag kommer att ge oss själva mer lyckodrömmar än dyster verklighet under den säsong som står för dörren.

Nåja, hur det än är med den saken kommer det att bli spännande att följa vår klubbs utveckling med den nye klubbchefen Fredrik Hansson. Det har börjat bra, det känns som om han tillsammans med sina medarbetare är på spaning efter något bättre, större och vassare. Men han har ju också gjort det tydligt att vi inte kan nå en jämn och stark kraftleverans utan medlemmarnas engagemang.

Det är dags för oss klubbmedlemmar att skapa en väckelsemöteskänsla och ge varandra och klubben ett handtag. Det är dags att bjuda upp till Falkenberg GK-shuffle. Danspartner är du och jag. 

 

Kommentarer